09. Desember 2022
20:30
Vi har fått tilsendt en artikkel fra en av våre tidligere deltakere, opprinnelig skrevet til magasinet LARM. Dette er et magasin for ansatte i Bergen fengsel og forfatteren har valgt å skrive om Psykiatrialliansen og den rollen vi spilte i tiden frem til soningen begynte -en tid forfatteren selv omtaler som «en av livets tøffeste perioder». Psykiatrialliansen kjenner godt til forfatteren som ønsker å publisere anonymt. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen og ønsker lykke til med videre soning og velkommen tilbake på trening!
Hos Psykiatrialliansen er alle velkommen uten spørsmål eller begrunnelse for oppmøte. Det er et trygt møtepunkt å delta på alene eller en nøytral arena å fornye gamle bekjentskaper som kan ha blitt satt på pause under soning. Hos oss kan du ta med familie eller vennegjengen på aktivitet, eller møt opp alene og få nye bekjentskaper!
#alleervelkommenalltid
#komsomduer
Her kommer artikkelen:
Jeg har et ønske om å skrive om og kanskje hjelpe andre som har det tøft der ute, enten det er som meg, mens man venter på soning eller det er ett ønske om noe som kan hjelpe deg i gang igjen etter soning.
Personlig var jeg langt nede med lite lyst til å leve videre og bidra i samfunnet, men jeg visste at jeg måtte ta tak og finne noe å leve for og noe meningsfylt å fylle ventetiden med, og med hjelp av gode venner der ute ble jeg tipset om Psykiatrialliansen. Dette er et lavterskeltilbud der alle er velkommen alltid. Målet deres er å få mennesker som er berørte av psykiske lidelser i aktivitet, og å hjelpe mennesker ut av isolasjon og ensomhet.
Omtrent halvparten av Norges befolkning vil i løpet av livet få en behandlingstrengende psykisk lidelse, som oftest i form av depresjon, angst og misbruk eller avhengighet av rusmidler. Av oss som soner vil jeg tro at dette tallet gjerne er enda høyere. Det finnes ikke i tvil om at det er en sterk sammenheng mellom fysisk aktivitet og psykisk helse, noe man også kan finne side opp og side ned med forskning på. Psykiatrialliansen ønsker derfor å bidra til å etablere gode treningsvaner. De har også utviklet et samarbeid med Haukeland sykehus for å understreke den viktige koblingen mellom helsevern og trening. Det hele startet som et samarbeid mellom Helse Bergen og Bergen Kommune, og dette har blitt videreført og utviklet videre.
Ensomhet og isolasjon var hovedsakelig det jeg selv slet med, men jeg har også det problemet er at jeg er redd og usikker for å prøve nye ting. Derfor var spenningen og nervøsiteten til å ta og føle på den dagen jeg hadde tatt mot til meg for å møte opp på jernbanestasjonen i Bergen for å delta på turgruppen deres. På det tidspunktet visste jeg lite om hvem de andre deltagerne var, hvordan formen deres var og hvordan de tok imot nye deltakere – dermed visste jeg lite om hvordan jeg ville passe inn i gruppen. Når det gjelder folks ulike grader av fysisk og psykisk form, har de løst dette med å dele gruppen inn i lang eller kort tur for at alle skal finne noe som passer for de. I tillegg har turgruppen en uskreven regel – at det er det «svakeste ledd» som bestemmer farten og tempoet gruppen har. Man har med seg nistepakke på begge turer og det sosiale er en viktig del av konseptet på begge turene.
Om du ikke er en stor fan av turer og friluftsliv, har Psykiatrialliansen masser av andre tilbud for deg. På timeplanen deres på nett, kan man blant annet lese at de har fotball med tidligere brannspiller og utenlandsproff Claus Lundekvam* som en av flere trenere – da han ønsker å «betale tilbake» til samfunnet på denne måten. På treningsfeltet finner man pasienter med psykiske lidelser, pårørende, ansatte i psykisk helsevern, arbeidsledige og som nevnt tidligere fotballproffer – men når ballen ruller på gressmatten stiller de alle på lik linje.
Ellers kan de friste med tilbud som yoga, klatring, svømming, jogging, volleyball, zumba, styrketrening med og uten vekter, innebandy, spinning, kampsport (det kan også være jeg har glemt noen i farten) - med andre ord noe for enhver smak – og alle tilbud er kostnadsfri for deltagerne. En av hovedutfordringene er at det meste av aktiviteter foregår på dagtid og dermed ikke så lett kan kombineres med et travelt dag- og eventuelt yrkesliv, men i starten etter soning tror jeg dette tilbudet kan være svært viktig og nødvendig for noen og enhver.
Personlig ble turgruppen min redning med sine fantastiske turledere. 1 til 2 ganger i uken (1 fra sentrum og 1 fra Fyllingsdalen) gikk vi på timelange turer sammen i Bergens-område – en gruppe som på den tiden jeg var med varierte fra 4 til 15 medlemmer. Man blir etter hvert bedre kjent og gruppen blir dermed mer og mer sammensveiset, men ikke mer enn at den alltid ønsket nye medlemmer velkommen. I fjor dro gruppen også på felles tur til Gaustatoppen med overnatting og transport. Alle aktiviteter innen Psykiatrialliansen er gratis, så også denne reisen, da det ikke skal være økonomien som setter grenser for hva en kan delta på eller ikke. Det ble også snakket om at de ønsket at dette kunne bli en årlig tur i årene som kommer.
Når man først nevner de flotte lederne de har i Psykiatrialliansen, kan det nevnes at det hvert år de siste fem årene har blitt arrangert både klatrekurs* og treningskontaktkurs for deltagerne og andre som ønsker grunnopplæring i treningslære og førstehjelp. Dette kvalifiserer de videre til å bli lønnede trenere i Psykiatrialliansen. For meg personlig var dette tilbudet sammen med et par andre, kanskje forskjellen på liv eller død. Dette gjorde at jeg ble en del av et fellesskap, fikk nye venner og ble mindre isolert i samfunnet. Dagene med aktiviteter i Psykiatrialliansen var høydepunktet i hverdagen og det skulle veldig mye til for at nettopp disse dagene skulle bli droppet. Det beste var utvilsomt at det aldri ble stilt spørsmål om hvorfor du var der eller hvilke problemer du hadde, men hvis du selv ønsket/trengte noen å snakke med, var i hvert fall min erfaring i turgruppen at lederne alltid hadde tid til å lytte og snakke med deg. Jeg valgte å åpne meg mer etter hvert noe som igjen førte til at relasjonene ble nærmere og menneskene enda viktigere for meg i denne tøffe tiden. Jeg har enda den dag i dag kontakt med noen av de jeg ble kjent med og vil utvilsomt benytte meg av dette tilbudet også når soningen min er unnagjort.
At dette er et viktig tilbud for hele Bergen, ble også bekreftet sommeren 2021. Bergens Tidende hadde da på ny kåring av Bergens Beste der man inviterer bergenserne til å nominere det ypperste denne byen har å by på, og hva som er med på å gjøre byen mellom de syv fjell så vakker som den er. Sommeren 2021 var det Psykiatrialliansen B.I.L. som stakk av med prisen som Bergens beste forening, og det var både deltagere, pårørende, helsepersonell, trenere og mange andre som var med å bidra til denne flotte seieren.
- Avsnitt om muligheter for mer informasjon og kontaktinformasjon til Psykiatrialliansen under soning er fjernet for publisering på sosiale medier -
Lykke til med et nytt og meningsfylt liv etter soning.
- KM
Kommentarer fra Psykiatrialliansen om oppdatering siste halvåret for å unngå forvirring i forbindelse med teksten;
* Claus har ett års permisjon fra Psykiatrialliansen og det vil derfor være andre fotballtrenere til stede på treningene.
* Det er ikke lengre klatrekurs i regi av Psykiatrialliansen.
* Vi gjennomfører fortsatt årlig treningskontaktkurs.